Categorieën
Article

Oplossingsverliefdheid

Het is een kwaal die niet zeldzaam is in digitale technologie: oplossingsverliefdheid. En tot overmaat van ramp is hij niet zo makkelijk te bestrijden en bestaat hij in twee vormen.

 

De ergste vorm van oplossingsverliefdheid is de plotse en hevige voorkeur voor een nieuwe technologie. We zien er elk jaar minstens 1 passeren die beweert alle vorige technologieën overbodig te maken. Vergelijk het met de nieuwe jongen in de buurt, perfect en ietwat warrig haar, de coolste skateboard en nog slim ook. Alle jongens in de buurt lijken plots broekventjes. Je begrijpt wat ik bedoel. Maar geen enkele technologie, hoe innovatief of veelbelovend ook, is de perfecte oplossing voor elk probleem. We zagen zo al AI toepassingen op een data bestand van een paar honderd gegevens, Blockchain platformen voor gecentraliseerd databeheer, chatbots die maar op 8 vragen het antwoord kennen, etc etc. Liefde maakt blind, wel, dan zorgt oplossingsverliefdheid minstens voor een zeer vervormde kijk op de realiteit. Als je daar aan toevoegt dat veel technologie experten van oplossingsverliefdheid hun business model hebben gemaakt, voel je aan waar er iets grondig scheef zit in onze keuzes voor technologieën.

 

Maar ook de lichtere vorm van oplossingsverliefdheid is schadelijk. Het is een scenario waarbij een hoop bestaande frustraties erg oppervlakkig bekeken worden waarna snel alle aandacht en creativiteit naar een oplossing gaat. Men raakt vervolgens zo bevlogen in het oplossen, dat men snel loslaat welke nood of probleem er aan de basis van de oplossing lag. Resultaat: er wordt iets ontworpen (en soms zelfs gebouwd) dat totaal los is komen staan van het probleem dat men probeerde op te lossen. Het originele probleem blijft dus bestaan en niet zelden creëert de nieuwe oplossing er een rits nieuwe problemen bij.

 

Diep genoeg in het probleem en de context van een business probleem duiken is onze remedie tegen oplossingsverliefdheid. Op die manier genoeg materiaal verzamelen om de oplossing in elke fase af te kunnen toetsen aan de realiteit zorgt voor de juiste koers. Ook dat is onderdeel van Enterprise Design zoals we dat bij Foursevens toepassen.

 

Zin in een babbel over oplossingsverliefdheid en hoe je er terug vanaf geraakt? Of wil je meer weten over Enterprise Design? Nodig jezelf dan uit op onze corona-veilige koffiebabbel, met afstand en op onze mooie binnenplaats.